Troels Konrad Wendel Krohn

12/11 1910 - 30/02 1988

 

 

Min farfar, Troels Konrad Wendel Krohn, valgte til sin families bestyrtelse at gå i orgelbyggerlære i stedet for at vælge præstegerningen, som familietraditionen  ellers bød.

Efter at have udstået sin læretid hos Theodor Frobenius i Lyngby, tog han på studieophold til Schweiz, hvor han var ansat i 2 år hos firma Kuhn. Derefter arbejdede han i ca. 1 år hos Magnusson i Sverige inden han flyttede til Aabenraa for at lade sig ansætte hos Marcussen.

Han var ansat hos Marcussen indtil 1940, da den spændte situation i Sønderjylland p. g. a. krigen bød ham at vende tilbage til Sjælland. Han var derefter igen ansat hos Frobenius indtil 1945.

I 1945 grundlagde han sit eget firma i Hillerød i  lokalerne bagerst i Slotskroen, lige overfor Frederiksborg slot, og fra disse lokaler udgik nogle af de mest betydningsfulde orgler, som firmaet i sin eksistens byggede.

I 1965 købte Troels Krohn landejendommen "Rønnehus" i den nordlige udkant af Hillerød for at sætte den i stand og etablere et moderne orgelbyggeri, der kunne honorere de krav, som den voldsomme efterspørgsel i tresserne satte.

På grund af "orgelbevægelsen", og den deraf voldsomme "oprydning" i den danske orgelbestand, havde orgelbyggeriet til tider kontrakt på op til over 25 (!) bestillinger på nybygninger af orgler at udføre.

I denne periode beskæftigede Troels Krohn ca. 35 medarbejdere, og der blev bygget et ganske betydeligt antal orgler.

Som nogle eksempler på større orgler kan nævnes:

 

Strängnäs Domkirke, Sverige
Västerås Domkirke, kororgel, Sverige
Örebro Kirke, Sverige
Sct. Johannes Kirke, Stockholm, Sverige
Kyrkslätt Kirke, Finland
Fellingsbro Kirke, Sverige
Sct. Marcus Kirke, Aalborg
Sct. Johannes Kirke, Herning
Vor Frue Kirke, Svendborg
Vor Frue Kirke, Aarhus
Flere fotos af Krohn-orgler

______________________

Den 16 Februar 1986 nedbrændte hans orgelbyggeri i en meningsløs pyromanbrand, og den 30 Januar 1988 døde min farfar, 77 år gammel, efter at have realiseret et livsværk, som han kunne være stolt af.

317 nybygninger og et stort antal restaurationer og ombygninger i Danmark og de øvrige nordiske lande blev det til i hans lange karriere.

 

______________________

 

 

 

 

 

 

 

 

Troels Konrad Wendel Krohn